Poštovane članice KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec", cijenjeni posjetitelji naše web stranice i ljubitelji međimurske kulturne baštine. Ne tako davne 1989. Godine, malo tko je mogao zamisliti da će jedna mala udruga izrasti u ovako snažnu udrugu kao što je naša – Kulturno umjetnička udruga „Društvo žena Gornji Kraljevec“. Ako se samo prisjetimo koliko smo toga zajedničkim snagama napravile, koliko smo pokazale, naučile i sačuvale, onda je to zaista puno za jednu udrugu. Sati sati proba, mnogobrojni nastupi, sve nas je to pokretalo i davalo snage za dalje. Rezultati nisu izostali.

Nedjelja, 29. studenoga 2009. godine bio je za članice KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec velik dan. Na prigodnoj svečanosti u malom, ali lijepo uređenom društvenom domu obilježile su 20. obljetnicu osnivanja i vrlo uspješnog djelovanja Društva kojim se ponosi cijelo selo. O plodnom djelovanju Društva govorila je Štefanija Jambrošić, njegova predsjednica, a o uspješnom putu udruge napisana je i publikacija koja je na svečanosti i promovirana.

U sklopu KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec danas je aktivno ukupno sedam sekcija, od kojih u pet djeluju žene, a u dvije djevojčice i dječaci. Od pet sekcija žena, tri se bave kulturnim aktivnostima - dramska, zatim sekcija za očuvanje narodnih običaja te pjevačka sekcija, a uz njih su aktivne i sekcija za uređenje mjesta i sportsko-rekreacijska sekcija.
Posebno valja istaknuti da su sve sekcije vrlo aktivne, naročito dramska koja djeluje od samog početka osnivanja udruge i za dvadeset je godina imala čak više od dvije stotine nastupa u Međimurju i drugim krajevima Hrvatske.
Od dviju dječjih sekcija prije deset godina osnovana je recitatorsko-dramska, a prije pet ljeta i folklorna.
Na svečanosti s kulturno-umjetničkim programom, koju je pratio velik broj mještana te gostiju, Društvu su dodijeljena dva visoka priznanja: Diploma Hrvatskog sabora kulture i Brončana plaketa Zajednice HKUU-a Međimurske županije. Njih su uručili Mirjana Hržić, predsjednica Odbora kazališnih amatera Hrvatskog sabora kulture, te Đuro Horvat, predsjednik Skupštine Zajednice HKUU-a Međimurja, a u ime KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec primila ih je njegova predsjednica Štefanija Jambrošić.
Na skupu su podijeljena i posebna pismena priznanja, odnosno plakete članicama Društva koje su u njemu aktivne pet, deset, petnaest i dvadeset godina, a dobitnicama su ih dodijelili Hrvatski sabor kulture, Zajednica HKUU-a Međimurja i KUU Društvo žena Gornji Kraljevec.
• Članice aktivne u Društvu 20 godina: Štefanija Jambrošić, Dragica Drk, Bernarda Đuranec, Draženka Hutinec, Ljiljana Jambrošić, Nina Jambrošić, Željka Jambrošić, Snježana Kolarić, Božica Kovačić, Sandra Martinjaš, Mira Mavrin, Katarina Šimunić, Ana Šlehta, Cela Tkalec i Marija Varošanec.
• 15 godina aktivnog rada: Dragica Tarandek, Mirjana Tkalec.
• 10 godina aktivnog rada: Biserka Kovačić, Mirjana Kuzma, Gordana Posedi, Deana Šafarić, Simona Šimunić, Anđelka Tarandek, Valentina Tkalčec, Vesna Žganec.
• 5 godina aktivnog rada: Franciska Varga, Ana Hutinec.
Društvo - slavljenik svim je svojim članicama koje su u njemu aktivne manje od pet godina dodijelilo zahvalnice, a njih su primili i sponzori te svi oni koji su udruzi pomogli na različite načine.
Svečanost je završila druženjem slavljenica i njihovih brojnih gostiju i uzvanika među kojima su bili i predstavnici gornjokraljevečkih udruga i Općine Vratišinec, potom četrnaest međimurskih kulturno-umjetničkih udruga i dr.
Franjo Preložnjak
Snimke: F. Preložnjak i V. Trstenjak