DAN MJESTA GORNJI KRALJEVEC

Na dan Uzašašća Kristova, 10. svibnja 2018., u Gornjem Kraljevcu i ove je godine obilježen Dan mjesta i 540 obljetnica od prvog spomena mjesta Gornji Kraljevec u povjesnim knjigama.

Slavlje je počelo procesijom mještana, i svih udruga koje djeluju na području Općine Vratišinec i učenika Područne škole Gornji Kraljevec, DVD-a Gornji Kraljevec i DVD Vratišinec . U procesiji su sudjelovali i čelnici Općine, načelnik Zdravko Mlinarić te zamjenica načelnika Milena Granatir, predsjednik Vijeća Mihael Grbavec.
Svetu misu u kapelici Isusova uzašašća služio je župnik Pavao Mesarić.

Nastavak slavlja uslijedio je kulturnim programom u Društvenom domu Gornji Kraljevec gdje je prisutnim mještanima i uzvanicima dobrodošlicu poželjela predsjednica VMO Štefanija Jambrošić. Program su za mještane i ove godine organizirale članice KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ te se kao i do sad potrudile da program bude koliko zanimljiv toliko i u skladu s događajem. Tako su nas Štefanija Jambrošić i Milena Granatir kroz kratak i duhovit skeč upoznale s događajima u Gornjem Kraljevcu od 1478. do danas jer ipak je ovo 540. obljetnica od prvog spomena mjesta Gornji Kraljevec.
U programu su sudjelovali učenici Područne škole Gornji Kraljevec, 1. i 2. razred pod vodstvom učiteljice Marije Leček, te učenici 4. razreda pod vodstvom učiteljice Željka Novak,
Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ pod vodstvom prof. Tomislava Cvrtile i
KUD dr. Vinko Žganec sa starijom folklornom skupinom koju je uvježbala Snježana Šoltić te mlađom folklornom skupinom koju je uvježbala Martina Kuretić Sedlar.
Budući da se ovaj tjedan obilježava Majčin dan, članice ŽVS KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec“ zatvorile su kulturni program s dvije prigodne pjesme posvećene upravo majkama.
Po završetku programa druženje se nastavilo uz domjenak, a domaće slastice su za svoje sumještane kao i svake godine pripremile članice Udruge.

BOŽIĆNI KONCERT
Danas 23. prosinca u Gornjem Kraljevcu u organizaciji KUU «Društvo žena Gornji Kraljevec» u Društvenom domu održan je koncert « Božić u srcu» posvećen najmlađima i djeci s posebnim potrebama.
Manifestaciji su prisustvovali načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić te njegova zamjenica Milena Granatir, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec.
Slobodno možemo reći da je ovaj dan posvećen najmlađima, djeci Gornjeg Kraljevca, jer nakon božićnih pjesama stigao je za njih najsretniji trenutak, dolazak Djedice s darovima koje je i ove godine osigurala Općina Vratišinec.
Nakon kratkog programa, za djecu s posebnim potrebama održano je druženje s članovima Socijalnog vijeća Općine Vratišinec koje se održava već petu godinu.
Božićnu i novogodišnju čestitku uputili su načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, njegova zamjenica Milena Granatir te predsjednica KUU «Društva žena Gornji Kraljevec» i Mjesnog odbora Gornji Kraljevec Štefanija Jambrošić.

Odrađena dva nastupa u jednom danu,
najviše govore o predanom radu svih članica KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“

I ove godine članice KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ dale su svoj doprinos bogatom i raznovrsnom programu „Porcijunkulova“ koji predstavlja spoj tradicije i modernizma.

Nakon odrađenog „raspjevavanja“ na domaćem terenu, vokalna skupina i dramsko-recitatorska sekcija uputile su se u Vrbovec, gdje su na poziv TZ grada Vrbovca, s kojom surađuju još od 2007. godine, na Ljetnoj pozornici izvele cjelovečernji program spletom međimurskih pjesama, dramskom predstavom i recitacijama.

Uostalom, kako narod kaže, "slika" govori više od tisuću riječi...pa vam ne preostaje ništa drugo nego da zavirite u foto galeriju.

Foto: Ivan Grahovec

MAMIČINA ŠKRIJA 2017.
U organizaciji KUU «Društvo žena Gornji Kraljevec“ u nedjelju 22.listopada 2017. po osmi puta održana je nadasve posebna kulturno-umjetnička i gastronomska manifestacija „Mamičina škrija“.

Kao i svih ovih godina, članice Udruge iz «škrije» su izvukle bogat umjetničin i gastronomski program
te ga svele na temu «od mlijeka do putra» koja nas je pratila od početka do kraja programa.

Pored domaćina-članica Udruge, koje su uz nastup vokalne skupine pokazale da su i najmlađe članice spremne za pozornicu, kulturni program svojom vokalnom izvedbom obogatio je Ivan Lisjak iz KUD-a Mura iz Novakovca te članovi KUD „Ivan Mustač – Kantor“ iz Svete Marije pjesmom, prikazom poroda, tamburaškom izvedbom te svojom Svetomarskom čipkom koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro s oznakom izvornosti

Cilj manifestacije da se od zaborava očuva barem dio kulturne baštine naših predaka je i ove godine ispunjen, te su tako članice kao posebnu deliciju pripremile „trgance z malsom i trojstvom“ koji su već svojim mirisom probudili predivna sjećanja na mladost onim najstarijim mještanima.

Pored kolača, pogača, makovnjača, orehnjača na prepunom stolu našli su se proizvodi i uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva; Kovačić Milivoj, Jambrošić Dalibor, Mikolaj Neven, Petermanec Branka, Šoštarić Zrinko , Govedić Stjepan te Agro voćnjak Vratišinec, te im od srca zahvaljuju.

Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić sa zamjenicom Milenom Granatir, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec, župnik Pavao Mesarić, te profesor emeritus Stjepan Hranjec koji svojim doprinosom pridonose očuvanju kulturne baštine.

Na dan Uzašašća Kristova, 25. svibnja, Gornji Kraljevec tradicionalno obilježava Dan mjesta.
Ove godine organizatori su na poseban način odlučili obilježiti Dan mjesta, i to programom na tri uzastopna četvrtka.

U četvrtak, 11. svibnja održana je večer dramskih amatera, na kojoj su pored domaćina, dramske sekcije KUU «Društvo žena Gornji Kraljevec», svojim nastupom program obogatili članovi KUD-a «Katruže» iz Ivanovca.
U četvrtak, 18. svibnja ženska vokalna skupina KUU «Društvo žena Gornji Kraljevec» u kapelici Uzašašća Gospodinova održala je koncert Marijanskih pjesama.
Te na sam dan, 25. svibnja blagdan je proslavljen svetom misom i bogatim kulturnim programom u Društvenom domu Gornji Kraljevec na kojem su pored domaćina ŽVS KUU «Društvo žena Gornji Kraljevec» nastupali:
djeca Osnovne škole dr. Vinko Žganec, Područni odjel Gornji Kraljevec,
KUD «Dr. Vinko Žganec» sa starijom i mlađom folklornom sekcijom,
Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ pod vodstvom prof. Tomislava Cvrtile.