Sveti Juraj- mučenik i svetac
Sveti Juraj je jedan od najštovanijih pučkih svetaca, donositelj je proljeća.
Bio je rimski vojnik te je njegov život opisan brojnim legendama. Najpoznatija ja ona o borbi i pobjedi nad zmajem.
Za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana zbog svoje nepokolebljive vjere je mučen i 23.travnja 303. ubijen odrubljivanjem glave.

SEKCIJA ZA OČUVANJE NARODNIH OBIČAJA DANAS SE PRISJETILA JEDNOG OBIČAJA VEZANOG ZA SV.JURAJA, TE JE S DJECOM ZA Srce TV POKAZALA OBIČAJ KIĆENJA OGRADE.
NAJVIŠE O OBIČAJIMA ZA «JURJEVO» ZNAJU STARIJIH MJEŠTANA KOJI SU SVOJE ZNANJE RADO PRENIJELI NA NAS.
TI OBIČAJU TRAJU JOŠ PRIJE KRŠĆANSTVA I TUMAČILI SU SE NA RAZNE NAČINE:

"POTNA LESA SE KINČILA S ČRENSLOM ILI BREZOM, A VRTNA S TRNJAVKOM, AKO BI COPRNICA DOŠLA VU DVOR KAJ BI SE RAŠĆEHNOLA "

"OKINČILE BI SE LESE, ULAZNA VRATA, VRATA NA KOMORI, ŠTALI I KOCIMA KAJ BI SV.JURAJ DOK BI JAHAJ NA KONJU VIDEJ DA JE OKINČENO I ONDA BI TO SE BILO BLAGOSLOVLJENO....

{gallery}Jurjevo 2017:::0:0{/gallery}

NA JURJEVO SE SA KONJIMA NEJ SMELO NIKAJ DELATI.....

NA JURJEVO ŠIVALA NA MARKOVO SLEPILA!

Vjerni slugo Božji i nepobjedivi mučeniče, sveti Jurju! Ti si otvoreno i s revnošću odgovorio na Božji dar vjere. Zahvaćen gorljivom ljubavlju prema Isusu Kristu, hrabro si se borio protiv oholosti, laži i prijevare. Ni bol ni mučenje, ni mač ni smrt nisu te mogli rastaviti od nasljedovanja Isusa Krista i njegova evanđelja.

Hrabri pobjedniče u vjeri, pomaži mi u svladavanju svakoga zla, odagnaj strah u zalaganju za ugrožene, kako bih jednom i ja zadobio Božju blizinu obećanu onima koji ustraju do kraja.
Po Kristu Gospodinu našem!